Sretenjsko istraživanje 2021 – PODRŠKA RESTARUACIJI PARLAMENTARNE MONARHIJE U SRBIJI I REPUTACIJA KRALJEVSKE PORODICE KARAĐORĐEVIĆ

Kategorija: Market vesti Intelligence

Povodom Dana državnosti Repubilke Srbije 2021. želili smo da javnosti predstavimo kakva je podrška monarhiji i kraljevskoj porodici.

Restauraciju parlamentarne monarhije u Srbiji podržava 25,2% građana, dok je protiv 20,3%. Ostali su neutralni ili nemaju stav. Pozitivno mišljenje prema kraljevskoj porodici Srbije ima 39,5%, dok negativan ima 11,5% ispitanih.

U istraživanju je učestvovalo 1192 ispitanika, a istraživanje je sprovedeno na nacionano reprezentativnom višestruko stratifikovanom istraživanju sprovedenom CAWI (online) tehnikom.

Poslednje nacionalno reprezentativno istraživanje, koju su preneli svi važni domaći  mediji i veliki svetski mediji, a koje smo radili na ovu temu bilo je 2013. godine. U odnosu na 2013. opao je broj onih koji bi podržali, ali i onih koji ne bi. Sa 39,2% je palo na 25,2% koji su za i sa 32,3% koji su protiv na 20,3%. Dakle, ovaj “gubitak” je otišao u neutralne prema ideji.

Čini se da su od tada glasači razumeli složenost, realnost i mogućnost takve ideje zbog pojave čisto rojalističke političke organizacije koja je umalo ušla u Parlament Srbije.

Ipak, restaruracija parlamentarne monarhije nije na listi prioriteta glasačima, a bez direktne i snažne podrške  Prestolonaslednika Aleksandra II i njegovih sinova, glasači nisu bili u potpunosti motivisani niti su imali u ponudi holistički politički program za podršku ovakve ideje.

Međutim, čini se da je sada podrška jasnija i bolje profilisana nego 2013. godine.

Ceo izveštaj možete preuzeti na Izvestaj Sretenje SRB