Novogodišnje istraživanje građana Srbije

Kategorija: Market vesti Intelligence

                                                            

Gde ćemo na doček, koliko volimo Đokovića, kada će proći “Korona”…

Naši građani su optimisti, te u 48% smatraju da će se u narednoj godini sve vratiti u “normalu” što se tiče Korona virusa. Njih 27% smatra da će se to desiti ali ne iduće godine, dok 25% njih kaže da se nikada neće vratiti na staro.

Većina građana Srbije će ovu Novu 2021. provesti kod kuće u krugu svoje porodice (56%), sa dečkom/devojkom (19%), a sa prijateljima (18%).

Od svih destinacija na svetu, naši građani bi Novu godinu najviše voleli da provedu u Parizu (31%). Zapravo 92% građana bira Evropu kao destinaciju, a pored Pariza se nalazi Beč (18%), Prag (13%), Moskva (8%), Barselona (5,4%) itd.

Od dalekih destinacija najpoželjniji su Njujork (4,4%) i Dubai (2,2%).

Što se tiče Srbije, Novi Sad je na prvom mestu za doček (29%) i u odabiru tog grada dominiraju Beograđani. Posle Novog Sada tu su Zlatibor (19%), Beograd (18%), a četvrti je Kopaonik (11%).

Srpski vrhunski sportisti Novak Đoković, Nikola Jokić i Nemanja Vidić odavno privlače pažnju mnogo šire od sportske publike.

Novak Đoković je očekivano najpopularniji i ima najveću podršku (86%), a svega 2,2% ima negativan stav o njemu. O porodici Novaka Đokovića ipak ima nešto više kontroverzi, te pozitivan stav ima 64% ispitanika, a negativan 5,5%

O Nikoli Jokiću 73% građana ima pozitivno mišljenje, a 4% negativno, dok o Nemanji Vidiću pozitivno misli 71%, a negativno 2,9%.

Israživanje je rađeno krajem decembra 2020. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1192 ispitanika (interval poverenja 95% i marginalna greška ±2,8%). Uzorak je četvorostruko stratifikovan i rađen je CAWI tehnikom (online).

Novogodišnje istraživanje možete preuzeti na sledećem linku Novogodišnje Intelligence istraživanje 2020 Final