Istraživanje: Novi oblik političke kampanje na društvenim mrežama

Kategorija: Market vesti Intelligence

Predizborna trka u Srbiji je u jeku, ali i do izbora u Sjedinjenim Američkim državama (SAD) nema još mnogo vremena (svega nekoliko) meseci. Istraživanja pokazuju je većina pojedinaca spremna da prihvati neke razlike u odnosu na sopstvene političke sklonosti,  ali je značajan deo populacije osetljiv na sadržaj koji ih politički vređa.

Istraživanje iz februara ove godine, sprovedeno među korisnicima društvenih mreža u SAD je pokazalo da se pojedinci na društvenim mrežama ne slažu uvek sa svojim prijateljima i da prijateljstvo na mreži nije pokazatelj da dele i iste stavove, mišljenja i interese.

Devet od 10 ispitanika izjavilo da se bar ponekad slaže sa sadržajem političkih postova svojih prijatelja. Međutim, često se dešava i suprotno.

Činjenica je da se značajno povećala populacija onih koji koriste društvene mreže kao i da se izborna kampanja uveliko zahuktala na Internetu, pa su rezultati ovog istraživanja vrlo zanimljivi. Čak 38 % korisnika društvenih mreža u SAD je izjavilo da je putem posta na Facebook-u ili sličnoj platformi otkrilo da ima ozbiljna politička neslaganja sa svojim bliskim prijateljima.

Ovo neslaganje, iznenađujuće ili ne, prouzorkovalo je da skoro jedan od pet (18%) korisnika društvenih mreža preuzme neke akcije povodom toga, bilo da je u pitanju blokiranje, uklanjanja sa “friend” liste ili bilo koji drugi način ignorisanja.

Među samoidentifikovanim liberalima, taj udeo je najveći i penje se čak na 28%, dok je niži kod samo-identifikovanih konzervativaca 16% i umerenih 14%. Među liberalima, najčešći razlog za preuzimanje nekih koraka bilo je kada neko postavi nešto sa čime se on ne slaže, dok kod umerenih i konzervativaca prevladava činjenica da drugi postavljaju previše često političke sadržaje.

Kako izbori postaju fokus, korisnici društvenih mreža mogu da očekuju da će biti ovakvih neslaganja i da će se ona ispoljiti, a brend menadžeri treba da na njih obrate posebnu pažnju. Za sada, većina korisnika društvenih mreža ne pribegava merama uklanjanja prijatelja sa “friend” liste ili “hide” (sakri) opciji.  Međutim, ukoliko političko neslaganje postane rasprostranjeno društvene i druge mreže počeće da se smanjuju, ograničavajući snagu i moć žive reči za marketing stručnjake.