Apple ne mora da plaća za pojavljivanje u filmovima!

Kategorija: Market vesti Intelligence

Sigurno ste do sada puno puta gledali film ili seriju u kojima neko od likova koristi Mac računar ili neki drugi Apple proizvod.

Verovatno ste pomislili da je reč o plaćenom “ubacivanju” proizvoda, odnosno product placementu, ali nije sve onako kako se na prvi pogled čini. U svojoj knjizi Inside Apple, autor Adam Lašinsko piše kako Apple nikada nije plaćao za product placement, premda su se proizvodi kompanije, samo u 2010., u televizijskim programima pojavili više od 380 puta. Ali, televizijske serije ponekad idu i dalje od pukog pojavljivanja proizvoda kompanije Apple u nekoj sceni. Naime, u jednoj epizodi popularne ABC-jeve serije Modern Family ključan deo radnje bio je – iPad, kada je jedan od karaktera žudeo da poseduje baš taj proizvod. Efekat ovakve promocije  je neprocenjiv.

Što se tiče plaćenog oglašavanja, Lašinski navodi kako je Stiv Džobs voleo oglase na zadnjim stranicama magazina, pogotovo ako je Apple istovremeno već istaknut na naslovnici kao glavna priča magazina bilo da je u pitanju pregled proizvoda ili samo kao vest. Takav vid oglašavanja omogućio je da reklama ima još bolje efekte.

Izvor: www.businessinsider.com