Analiza: „Made in the USA“ je bitna za potrošače!

Kategorija: Market vesti Intelligence

Zemlja porekla definitivno ima uticaj na kupovinu proizvoda. U istraživanju stavova i ponašanja potrošača, rezultati ukazuju da četiri od pet kupaca primete „Made in the USA“  na pakovanjima.

 

Većina ovih kupaca (76%) tvrdi da će verovatnije kupiti proizvod nakon što primete „Made in the USA“ na etiketi.

Kupcima u Americi je, kako kažu, glavni razlog za kupovinu nečega „Made in the USA“ taj što „žele da podstaknu ekonomiju svoje zemlje“.  Ipak, proizvodi za koje kažu da bi ih kupili, ukoliko su proizvedeni u Americi, ukazuju na to da su kvalitet i sigurnost najverovatnije bitniji faktori u odlučivanju. Ovo uključuje i hranu, lekove i sredstva za ličnu higijenu.

Po prvi put ove godine, kupci u Americi su pitani o proizvodima na kojima piše „Made in China“. Ova informacija se primećuje skoro koliko i ona „Made in the USA“ (76% naspram 83%). Bilo kako bilo, tek nešto više od polovine (57%) kaže da je manja verovatnoća da pazare proizvode koji su proizvedeni u Kini, najviše iz bezbednosnih razloga i zbog kvaliteta. Pozitivne asocijacije o „Made in China“ proizvodima dovode se u vezu sa pristupačnijom cenom.

Kupci  stariji od 35 godina imaju najpozitivniji stav prema „Made in the USA“ proizvodima, a najnegativniji stav prema onima gde piše „Made in China“. Nije najjasnije da li kupci starosti 18-34 godine svet doživljavaju različito na osnovu kolektvnih iskustava i uticaja, ili jednostavno još nisu dostigli godine kad bi ove stvari uzimali u razmatranje.

 

Zanimljivo je da, prema istraživanjima u Kini, kupci ne zapažaju u tolikoj meri oznaku „Made in China“ na proizvodima. Tek nešto više od polovine kupaca u Kini (58%) koji primete „Made in China“ na proizvodu imaju pozitivan stav o tom proizvodu. Glavni razlog koji navode je – niža cena (slično kao u SAD).

Bilo da je to zbog garancije kvaliteta, da bi podstakli ekonomiju, ili iz patriotizma, kupovina proizvoda napravljenih u Americi postaje vrlo popularna među američkim kupcima. To posebno važi za proizvode koji se unose u organizam, kao što su hrana, piće i lekovi. Zbog toga je generalno važno da se naglasi  da ako se proizvodi prave u americi, obavezno treba staviti oznaku „Made in the USA“ na pakovanjeu, kako bi kupci odmah uočili ovaj podatak.

Istraživanje „Made in the USA“ je sprovedeno u julu 2012. god. među 1400 potrošača starijih od 18 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, a istraživanje „Made in China“ je sprovedeno u avgustu i septembru 2012. god. među otprilike 500 potrošača starijiih od 18 godina u Kini.